helovideo

KÖVESD FACEBOOKON!

utolsó beszólások

2013.07.25. 15:39 BOYS69admin

A magyar Detroit, avagy Pécs

A címben nem véletlenül utalok - az egykor szebb napokat is látott - amerikai városra. Detroit valaha az amerikai autógyártás központja volt, mára azonban a csőd szélére került, lakossága pedig a felére csökkent. Számos gyár, raktár vesztette el szükségességét, és tátong üresen, várva arra, hogy mikor dől össze. INDEX CIKK!

Ilyen sorsra jutott városhoz azonban nem kell átszelnünk az óceánt. Lehet, hogy Magyarországon nem Pécs az egyetlen hely, ami megszenvedte az utóbbi néhány évtizedet, de akik itt élnek tudják, hogy nem telik el úgy nap, hogy ne érintkezzünk Pécs múltjának mára hányatott sorsú emlékeivel. És a helyzet régóta változatlan.

Ugyan az egykor 180 ezer lelket számláló, mára viszont már ennél 30 ezerrel kevesebb ember otthonául szolgáló Pécs 2010-ben megkapta az Európa Kulturális Fővárosa címet - melynek sikeressége erősen vitatott -, tele vagyunk olyan épülettel, amelyek régen szenzációnak számítottak, manapság már csak inkább könnyet csalnak az emberek szemébe. Hogy a mindenkori városvezetés miért nem tesz ellene, hiszen felújításuk kifizetődő is lehetne, abba most ne menjünk bele. Inkább lássuk a dicső Pécs pusztulását.

1. MAGASHÁZ

Akinek valaha is köze volt a Dél-Dunántúl legnagyobb településéhez, ismeri ezt a panelrengetegből kiemelkedő, babakék színekkel tarkított házat. Az épület egykoron egy nagyobb falunak adott otthont. 1989-ben azonban kiderült, hogy az elvtársak kispórolták az anyagot az építkezésnél, így a lakókat ki kellett költöztetni, és azóta a 80 méteres monstrum Közép-Európa legmagasabb lakatlan lakóházaként vonult be a könyvekbe. Hajléktalanok, öngyilkosok, és kíváncsi fiatalok gyűjtőhelye. Megmentésére tervek készültek, szállodaként is fel akarták újítani, ez azonban - mint oly sok minden - füstbe ment.

magashaz 1.jpg

pecsi_magashaz_22.jpg

2. BŐRGYÁR

A Belváros és Kertváros között egy hatalmas épületegyüttes leledzik, mely nem tudja elkerülni a figyelmünket, ha a két városrész között közlekedünk. A pécsi bőrgyár a 20. század második felében Magyarország legnagyobb bőrüzeme volt, de a rendszerváltás után elkezdtek a részlegek kivándorolni, és 2009-ben végleg megszűnt a termelés. A hely, ami a csúcskorszakban 2400 ember megélhetését jelentette, és melynek évszázados történelme van, mostanában a Pécsi Egyetemi Napok színhelye, így évente néhány napig még mindig történik itt valami.

Első_Pécsi_Bőrgyár_autós_bejárata_2013.jpg

3. BALOKÁNY FÜRDŐ

Hiába a sok civil erőfeszítés, Magyarország ötödik legnagyobb városa nem büszkélkedhet normális stranddal. Pedig a 80-as évek elejéig ez máshogy volt. A fürdőt - melyet a 19. század közepén nyitottak - bezárták, és magára hagyták. És nem csak ezt, hanem a környékében lévő épületeket is. Azonban hogy ne csak mindenben a negatívumot lássam: a szomszédos Zsolnay Porcelánmanufaktúra gyárát felújították, és Kulturális negyed lett belőle.

balokány.jpg
470_balokany_most6.jpg

4. PÉCSI KESZTYŰGYÁR

Ha igaz a pletyka, Madonna és Schumacher is ilyet hordott. Na meg sokan mások.

Mindenesetre akkor még készültek értékes reklámok. A kesztyűgyártásnak szintén 19. századi gyökerei vannak a városban, és ez is ezres nagyságrendű munkaadó volt a környéken.

14_78480002.jpg

5. TÜDŐSZANATÓRIUM

Számomra a legérdekesebb története viszont a pécsi tüdőszanatórium épületéé. A Mecsek fái közt ugyanis rejtőzik egy monstrum, ami mára egy szellemkórház, mióta pár éve az utolsó betegeket is elvitték innen. Kísérteties és hátborzongató belegondolni, hogy mik történtek itt, milyen embertelen körülmények között folyt a munka. Számtalan pletyka kapott szárnyra innen, magára hagyott halálos betegekről, sőt még olyanról is, aki ide menekült gyilkosa elől. A komplexumot őrzik, de kívülről bárki megtekintheti, még buszforduló is akad. Történetébe jobban bele sem ásom magam, hiszen - ha minden igaz - egy kisebb filmet is forgatnak róla.

szani2.jpg
szani.jpg

6. VIDÁMPARK

Vagyis inkább "vidám"park. Nehéz elképzelni erről a területről, hogy pár éve még nevető gyerekek hangjai törték itt meg a mecseki csendet. Volt itt minden, ami kellett: óriáskerék, dodzsem, hamisítatlan 80-as évekbeli játékgépek, szellemház, sőt még egy kiselejtezett repülő is helyet kapott a repertoárban. Legutóbbi túrám során viszont ezekre majd csak az fog emlékezni, aki látta is élőben. Néhány roskadozó bóvli jelzi azt, hogy bizony itt élet volt. A hajléktalanok ide is beköltöztek, nem látok rá esélyt, hogy a jövőben itt bármi is el fog mozdulni, pozitív irányba. Aki a képen látható óriáskereket és repülőt keresi, ne tegye. Ezek nem mai képek.

vidam2.jpg

vidam1.jpg

A pécsi és környékbeli szén- és uránbányák történetébe már nem kezdek bele, ezek felsorolása egy külön cikket is megérne, annyi emlék akad belőlük a térségben (aknák, bányatavak, szénosztályozók, stb...), de annyi bizonyos: aki horrorfilmet akar készíteni, Pécsen van miből csemegéznie. Bármi is lesz a sorsa a felsoroltaknak, valószínűleg még egy ideig biztosan nem feledtetik el a városlakókkal, hogy leáldozóban van lakhelyük csillaga. Azért mindenki reménykedik - ki tudja, egyszer talán ez a csillag újra felragyog.

UPDATE: Több olvasónk is jelezte - jogosan -, hogy egy fontos, és innen mindenképpen kihagyhatatlan romot kifelejtettem.

+1. FEMA BEVÁSÁRLÓKÖZPONT

A rendszerváltáskor megnyílt ikonikus áruház csodájára még Horvátországból is jártak át a 90-es években. Büszkeségből szégyenfolttá az új hipermarketek megjelenésével vált. Idén júliusban a bent lakó hajléktalanok felgyújthatták, ha nem bontja el a város, egyszer csak magától fog összedőlni.

f1.jpg

f2.jpg

3 komment

Címkék: vidámpark fürdő bőrgyár magasház kesztyűgyár szanatórium fema Pécs


A bejegyzés trackback címe:

http://boys69.blog.hu/api/trackback/id/tr305426079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Bushley 2013.07.25. 21:45:43

Születésem óta Pécsett élek. Imádom ezt a várost! Ide kötnek az emlékek, a barátok, a család.. Hangulatát az "itthonvagyok" érzést nem tudja más hely egyszerűen nem tudja.
Eme érzelmek mellett, már most tudom hogy nincs maradásom.

A KGST vége Pécs hanyatlását is elhozta. Bányák bezárása elszegényítette a környéket. Kesztyűgyár nem tudta "elpasszolni" a gyengébb minőségű kesztyűt Keletre, így aránytalanul drága lett a minőségi kézre való gyártása.
Vidámparkot időről-időre kellett volna megújítani de akkor nem volt miből, később pedig még úgy se. Nem csoda, egy egyre csóróbb 180e fős Város csak a belépőkből nem tudta eltartani.. :/
Nekem a Vidámpark hanyatlása a legfájóbb. Gyermekként még önfeledten játszottam ott.. :'(

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.07.31. 21:45:18

Az uránt is leírták a pestiek, pedig......